Hyppää sisältöön
  • Uutiset
-

3 toukokuun 2023 6:00

ARE:n toimialapäällikkö Tenhunen taustavaikuttajana jo yli 4 000 urheilutapahtumassa

Toimialapäällikkö Jukka Tenhunen on tunnettu talotekniikkaosaamisen lisäksi laajoista verkostoistaan ja organisointitaidoistaan. Vapaa-ajalla hän on intohimoinen urheilumies ja taustavaikuttaja monen tunnetun urheilutapahtuman takana. Tänäkin vuonna toukokuinen vuosiloma kuluu Tampereella jääkiekon miesten MM-kisojen areenajohtajana.

Harrastukset vievät usein mukanaan ja joissain määrin harrastuksista tulee myös tapa elää. Näin voisi sanoa ARE:n toimialapäällikkö Jukka Tenhusesta, jolla urheilutapahtumajärjestäjän rooli elää vahvasti arjessa ja varsinaisten talotekniikka-alan töiden ulkopuolella.

Urheilun ja jääkiekon parissa aina pyörinyt Jukka ajautui jo nuorena mukaan erilaisiin urheilutapahtumajärjestelyihin. Talkoo- ja vapaaehtoistöiden kautta hän on ollut elämänsä aikana järjestämässä yli 4 000 erilaista tapahtumaa. Uudet tapahtumat lisäävät kontakteja ja uusiin produktioihin kutsutaan jatkuvasti kasvavan verkoston kautta. Vuosien saatossa ovat vastuualueet kasvaneet, mutta niin ovat tapahtumaproduktioiden kootkin. Huhtikuun viimeisenä perjantaina Jukka aloitti kesäloman ARE:n toimialapäällikön tehtävistä, ja suuntasi kuukaudeksi kohti Tamperetta ja seuraavaa tapahtumaansa: jääkiekon MM-kilpailuita.

Kesäloma jääkiekon parissa

Vuoden 2023 jääkiekon MM-kisat järjestetään jaetusti Tampereen ja Latvian Riikan kesken. Tampereen kilpailut järjestetään keskellä kaupunkia, uudella Nokia-areenalla. Pelkästään Tampereelle odotetaan 300 000 MM-kisakatsojaa.

Vappuviikonloppuna Jukalla käynnistyi rooli MM-kilpailuiden järjestäjäorganisaatiossa Arena Directorina. Vastuualueisiin kuuluvat koko Tampereen MM-kisatapahtuman rakentaminen, turvallisuus- ja kuljetusjärjestelyt, akkreditointi sekä tv-yhtiöiden organisointi. Jukan vastuukokonaisuuden budjetti liikkuu noin 9 miljoonan eurossa.

”Toukokuun 12. päivä alkavat MM-kilpailut ovat jo 15. arvokisat, missä olen mukana. Meitä vapaaehtoisia on Tampereen kisoissa yli 800. Kisapaikka Nokia-areena on uusi ja nykyaikainen, ja vaikka sen keskeinen sijainti kaupungin keskustassa asettaa jossain määrin haasteita ja rajoitteita rakentamiselle, palvelee sijainti katsojia erinomaisesti. Rakentamisen aloitustilanne tämän vuoden kisoihin lähdettäessä on hyvä, kun paikka on meille jo viime vuoden Suomelle voitokkaista MM-kisoista tuttu. Vuoden 2022 kisoihin valmistauduimme osittain vielä koronarajoitusten alla, ja pääsimme tutustumaan Nokia-areenan tiloihin muistaakseni seitsemän kertaa ennen kisoja. Jouduimme tekemään suunnitelmat ja piirustukset pitkälti kuvien ja pohjapiirustusten varassa. Mutta hyvinhän siinäkin onnistuttiin”, Jukka nauraa.

Jukan työpäivät ovat kisaproduktiossa käytännössä ympäri vuorokauden.

”Karkeasti työpäivien kesto on klo 7.00–23.00, mutta tietysti jos jotain ongelmia syntyy keskellä yötä, niihin tartutaan välittömästi.”

Isossa kokonaisuudessa monta muuttujaa

Jääkiekossakin tapahtumatilat ovat rajalliset, joten muiden sarjojen aikataulut vaikuttavat aina jättimäisiin tapahtumakonsepteihin saakka. Taustalla aikatauluja ja tapahtumia seurataan tarkasti kaiken aikaa. Haastattelua edeltävänä iltana Nokia-areenalla oteltu kotimaisen Liiga-sarjan finaaliottelu päättyi Tampereen Tapparan voittoon. Koska Liigamestaruus ratkesi kyseiseen otteluun, lopuille Liigan otteluille varatut tulevat päivämäärät vapautuivat.

”Kun ottelu illalla päättyi, lähti samalla minuutilla puhelu Sveitsiin, että tapahtumatekniikkaa sisältävät rekat voidaan lähettää matkaan. Illalla puoli kymmeneltä oli jo rekkasaattue liikkeellä tulossa Suomeen. Euroopassa rekkaliikenne on kielletty viikonloppuisin, joten Tapparan hävitessä olisi lähtö siirtynyt ensi viikolle. Liigan aikainen päättyminen oli siis meille etu.”

Itse urheilu jää kilpailuissa usein tapahtuman taustalle.

”Tietysti sitä suunnilleen tietää missä Suomen peleissä mennään, mutta katsomoon ei ehdi istumaan. Myös mestaruuden ratketessa juhlinta jää muille, ja me odotamme hetkeä, että pääsemme aloittamaan tapahtuman purkamisen. Kansainväliset tv-yhtiöt häipyvät hallista ensimmäisten joukosta, ja sitä varten on paljon tekniikkaa purettavana. Lähtökohtaisesti 36 tuntia tapahtuman päättymisen jälkeen halli on tyhjä.”

Verkostossa kontakteja vähän joka alalle

Vaikka tapahtuma-ala on merkittävä osa sähköteknikoksi opiskelleen Jukka Tenhusen elämää, ei hän kuitenkaan lähtenyt varsinaisesti työskentelemään alalle.

”Jossain vaiheessa matkaa kyllästyin ilta- ja viikonloppupainotteisiin aikatauluihin, ja halusin selkeisiin päivätöihin. ARE:lla aloitin noin kahdeksan vuotta sitten ja nyt toimin pääkaupunkiseudun palveluyksikössä toimialapäällikkönä. Myös talotekniikka-alalla on ollut hyötyä siitä verkostosta, mitä minulle on tapahtumajärjestämisvuosien aikana kertynyt. Talotekniikan kokonaisuudet ja projektit muodostuvat pienemmistä palasista, aivan kuten tapahtumakokonaisuudetkin, joten hyvästä organisointikyvystä on etua molemmissa.”

Jos vapaa-aikaa jää, Jukkaa tapaa varmimmin urheilu- ja kulttuuritapahtumissa ja mökkeilemässä.

”Suuret kiitokset lähtee työnantajalle ja esihenkilölleni, kun he mahdollistavat vuosiloman näin toukokuussa”, Tenhunen kiittää. ”Palaan kesälomaltani Kaivokselan pääkonttorille kun mitalit on jaettu ja kisat päätyneet, 1. kesäkuuta.”