Hyppää sisältöön
Jyväskylän Kauppakatu 1940-luvulla. Kadun päässä kohoaa ARE:n liiketalo.
  • Tiedotteet
-

18 syyskuun 2024 7:00

Aina rohkeasti eteenpäin – sata vuotta talotekniikkaa

ARE perustettiin syyskuussa 1924 Jyväskylässä, ja tänä vuonna juhlimme merkittävää virstanpylvästä: ARE täyttää 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkaisemme loppuvuodesta 2024 yhtiön historian kattavan teoksen, joka kantaa nimeä Aina rohkeasti eteenpäin — ARE ja modernisoituva Suomi 1924–2024.

Historiikin on kirjoittanut arvostettu historioitsija ja tietokirjailija Antti Parpola. Teos tarkastelee Suomen modernisaatiota satavuotiaan perheyhtiön silmin sekä kuvaa ARE:n ja talotekniikan merkityksellistä roolia rakennetun Suomen muodonmuutoksessa viimeisen vuosisadan aikana. ARE ja Suomen modernisoitumisen tarinat kietoutuvat kiehtovalla tavalla yhteen: yhtiön alkutaival sijoittuu aikaan, jolloin sähkö teki ensiaskeleensa suomalaiskoteihin, tuoden mukanaan valoa, vesijohtoja, keskuslämmitystä ja ilmastointia.

Teos tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman siihen, miten talotekniikka on muuttanut suomalaista asumista ja rakennuskulttuuria. Vuonna 1923 arkkitehti Le Corbusier kirjoitti talon olevan ”asumiskone”, ja tämä ennustus on käynyt toteen. Nykyään talotekniikka voi olla jopa arvokkaampi osa rakennusta kuin sen runko.

Talotekniikkayritys ARE on osa Conficap-konsernia, jonka juuret ovat syvällä suomalaisessa yrittäjyydessä.

”Perheyhtiömme on kulkenut pitkän ja merkityksellisen matkan osana suomalaista yhteiskuntaa. Meille on tärkeää, että tämä tarina tallennetaan tuleville sukupolville. Yhtiö on ollut saman suvun omistuksessa perustamisestaan lähtien, ja olemme ylpeitä siitä, että viides sukupolvi johtaa nyt yhtiötä. Historiamme kertoo paitsi yhtiömme kehityksestä, myös laajemmin Suomen modernisaatiosta ja talotekniikan merkityksestä arjessamme. Tämän historiikin avulla haluamme kunnioittaa edellisten sukupolvien työtä ja varmistaa, että heidän perintönsä elää myös tulevaisuudessa. Se, että olemme voineet olla mukana rakentamassa ja kehittymässä yhdessä Suomen kanssa, on meille suuri kunnia”, sanoo pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Maarit Toivanen.