Hyppää sisältöön
Digitaalisen osaamismerkistön avulla pystytään tekemään näkyväksi työelämässä tarvittavaa kiertotalousosaamista kertoo ARE:n vastuullisuuspäällikkö Kati Koikkalainen.
  • Tiedotteet
-

18 lokakuun 2024 5:00

Arelaiset mukana kehittämässä kiertotalouden osaamismerkistöä

Kiertotalouden osaamismerkistö on Työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta toteutettava työkalu kiertotalousosaamisen tunnistamiseen. Arelaiset pääsivät suorittamaan ensimmäisinä kiertotalouden digitaalisen osaamismerkistön merkkihakemuksia ja antamaan palautetta merkistön sisällöstä ja haastavuustasosta.

Osaamismerkistön avulla voi osoittaa kiertotalousosaamistaan työnantajalle, asiakkaille ja muille sidosryhmille. Merkistö koostuu kaksiportaisesta kiertotalousosaamisen todentamisen mallista, joista molemmat osaamistasot sisältävät kaksi suoritettavaa osaamismerkkiä.

Pilottiin osallistujilta toivottiin kiertotalouden perusymmärrystä, mutta mukaan lähtemiseen ei vaadittu kiertotalouden ammattilaisuutta.

”Digitaalisen osaamismerkistön avulla pystytään tekemään näkyväksi työelämässä tarvittavaa kiertotalousosaamista. Testasin pilotissa myös omaa osaamistani, ja saavutin sekä Kiertotalouden perusosaaja- että Kiertotalouden ratkaisija -osaamistasot. Oli ilo olla mukana testiryhmässä ja antaa palautetta merkistön kehittämiseksi. Tämä myös auttoi ymmärtämään, millä tasolla oma osaaminen on”, ARE:n vastuullisuuspäällikkö Kati Koikkalainen kertoo.

”Oli mielenkiintoista päästä testaamaan omaa kiertotalousosaamista. Ymmärrykseni kiertotalouden kytkeytymisestä meidän liiketoimintaamme vahvistui, samoin kuin kiertotalouden peruskäsitteetkin”, ARE:n myynnin kehityspäällikkö Jere Kiukas sanoo.

Pilottihanke tarjoaa merkistön kehityksestä vastaavalle työryhmälle (AFRY, Turku University of Applied Sciences ja TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry) arvokasta tietoa merkistön toimivuudesta käytännössä. Hankkeen loppuraportti julkaistaan lokakuussa 2024.