Hyppää sisältöön
Talon isoissa, etelään suuntautuvissa ikkunoissa on aurinkosuojaus.
  • Uutiset
-

10 elokuun 2022 5:00

Aren ammattilainen rakentaa kotinsa perusasioiden päälle

Rakennusprojekti on useimmille projekti, johon törmää korkeintaan kerran tai pari elämänsä aikana. Ja siksi se on monille myös erittäin stressaava: on huoli projektin etenemisestä ja monia päätöksiä ja valintoja tehtävänä. Rakennusalan ammattilaiselle oma rakennusprojekti ei ole toki ainut, mutta silti se on ainutkertainen projekti. Millaisia asioita painottaa alan ammattilainen ja millaisia vinkkejä hän antaa muille? Talotekniikkayritys Aren yksikönjohtaja Mikko Räsänen kertoo loppusuoralla olevan omakotitalonsa rakentamisen kulmakivistä.

Kun talotekniikan ammattilainen rakentaa perheelleen omakotitaloa, voisi kuvitella, että toivelistalla on uusinta uutta teknologiaa ja läjäpäin teknisiä hienouksia. Räsäsen Espooseen nousevassa noin 200 neliön omakotitalossa on kuitenkin keskitytty perusasioihin, vaikka myös harvinaisempiakin ratkaisuja on tehty.

– Minulle ei ole tärkeintä tekniikan määrä, vaan se, että se on laadukasta ja helppokäyttöistä ja se parantaa energiatehokkuutta, Räsänen luettelee.

Hänen perheellään haave omakotitalosta on kulkenut mukana oikeastaan aina. Suin päin projektiin ei kuitenkaan ammattilainenkaan lähde.

– Etsimme sopivaa tonttia melko pitkään. Halusimme jo energiatehokkuudenkin, mutta myös valoisuuden ja viihtyvyyden vuoksi etelään suuntautuvan tontin, hän kertoo.

Isot ikkunat, mutta ei kasvihuoneen lämpötiloja

Isot, etelään suuntaavat ikkunat herättävät kysymyksen energiatehokkuudesta. Suomessa ikkunat ovat hyvin eristettyjä, joten kylmä niistä ei tule. Mutta nouseeko kodin lämpötila aurinkoisina kesäpäivinä kasvihuonelämpöihin?

– Ikkunat on aurinkosuojattu, joten aurinko ei pääse lämmittämään asuntoa liikaa. Lisäksi meille tulee ilmanvaihtojäähdytys, jonka avulla lämpötilaa voi laskea, Räsänen toteaa.

Etelään suuntautuvasta tontista otetaan myös hyöty irti: etelään kallistuvalle pulpettikatolle on asennettu aurinkopaneelit.

– Meille on tärkeää ottaa ympäristöasiat huomioon rakentamisessa ja asumisessa. Lämmitystekniikkana on maalämpö ja katolla olevat aurinkopaneelit täydentävät sitä, hän kertoo.

Helppoutta ja asumismukavuutta

Talotekniikan ammattilainen saattaisi innostua teknisistä hienouksista liikaakin, mutta Räsäsen perheessä tekniikka on valjastettu asumismukavuuden rengiksi eikä päinvastoin.

– On tärkeää, ettei laitteista tule hirveä riesa, joiden opettelu ja käyttäminen vie hirveästi aikaa ja vaatii liikaa vihkiytymistä. Kaiken pitää olla helppokäyttöistä, hän painottaa.

Muutenkin tekniikka ja asumisen ratkaisut on tehty elämä edellä, asumismukavuus on ykkönen.

– Kun perusasiat ovat kunnossa, voi miettiä, mitkä asiat tuovat omalle perheelle elämiseen pientä ekstraa ja mukavuutta. Meille tärkeää oli esimerkiksi se, että lattialämmitys on joka paikassa ja valaistus toimii osittain liiketunnistimilla, niin pimeässä on helppo lähteä hakemaan esimerkiksi vesilasillista, Räsänen kiteyttää.

Aren ammattilaisen vinkit rakentajalle:

1. Panosta tekniikan laatuun, älä määrään.

2. Suomessa asuminen aiheuttaa ison osan hiilidioksidipäästöistä ja se tuntuu myös asumiskuluissa, energiatehokkuuteen kannattaa siis panostaa.

3. Mieti, millaisia ympäristövastuullisia valintoja on mahdollista tehdä: maalämpö, aurinkopaneelit, ilmalämpöpumput.

4. Muista helppokäyttöisyys. On tärkeää, että perheenjäsenetkin osaavat käyttää talotekniikkaa.

5. Satsaa asumismukavuuteen: liiketunnistimella toimivat käytävävalot, lattialämmitys ja kesähelteillä jäähdytys ilahduttavat vuosikausia.