Hyppää sisältöön
Maiju Nupponen toimii talotekniikkayritys ARE:n viestintä- ja vastuullisuusjohtajana.
  • Blogi
-

12 heinäkuun 2024 7:00

CSRD-direktiivi: Pakkopullaa ja paperinmakuisia raportteja – vai aitoja tekoja kestävämmän huomisen puolesta?

CSRD, eli Corporate Sustainability Reporting Directive, on EU:n direktiivi, joka vaatii yrityksiä raportoimaan kestävyystietojaan. Tämä ei ole pelkkää byrokratiaa tai “pakkopullaa”, vaan se on askel kohti avoimempaa ja vastuullisempaa liiketoimintakulttuuria. Raportointi pakottaa yritykset arvioimaan toimintansa vaikutuksia, riskejä ja mahdollisuuksia, mikä voi johtaa parannuksiin ja innovaatioihin. Se myös auttaa sijoittajia, yrityspäättäjiä ja kuluttajia tekemään tietoisempia valintoja, mikä ohjaa markkinoita kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Kaksoisolennaisuusanalyysi on yksi uuden raportointivaatimuksen kulmakivistä, mutta se on myös strateginen työkalu. Sen avulla tunnistamme olennaisimmat positiiviset ja negatiiviset vaikutuksemme ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan sekä eri kestävyysteemoihin liittyvät taloudelliset mahdollisuudet ja riskit. Olennaisiin teemoihin keskittymällä pystytään kohdentamaan resursseja tehokkaasti ja saamaan aikaan aitoa vaikutusta.

Direktiivi vaatii yrityksiä raportoimaan kestävyystietoja, jotka kattavat koko arvoketjun. Tämä mahdollistaa kokonaisvaltaisen lähestymistavan, joka kattaa kaikki toiminnan vaiheet, kuten raaka-aineiden ja materiaalien hankinnat, suunnittelun, rakentamisen, kiinteistöjen käytön ja ylläpidon. Tämä voi johtaa uusiin, kestävämpiin ratkaisuihin ja prosesseihin, jotka hyödyttävät koko alaa. Perinteisesti rakennusprojektissa jokainen pyrkii toimimaan omalla tontillaan kustannustehokkaasti, mutta uudet vaatimukset ohjaavat tiiviimpään yhteistyöhön ja elinkaarikestävään lopputulokseen.

CSRD:n hyödyt ja haitat riippuvat pitkälti siitä, miten yritykset ja sidosryhmät suhtautuvat raportointiin. Jos sitä käytetään välineenä aidolle muutokselle ja kestävän kehityksen edistämiselle, se voi olla arvokas työkalu. Toisaalta, jos se nähdään vain lisäbyrokratiana, sen potentiaali jää hyödyntämättä. Tärkeää on, että CSRD:n avulla luodaan pohjaa kestävämmälle huomiselle, eikä pelkästään täytetä lomakkeita.