- Uutiset
23 toukokuun 2024 8:00
Kesällä myös kodit ja kiinteistöt lomailevat – lue asiantuntijan vinkit energiatehokkaaseen lomailuun
Suomalaiset viettävät yli 90 prosenttia ajastaan sisätiloissa, mutta kesä tarjoaa lomaa myös kodeille ja muille kiinteistöille. Talotekniikkayritys ARE:n palvelupäällikkö Sami Hänninen kertoo, mitä kiinteistöissä ja kodeissa pitää ottaa huomioon hiljaisina lomaviikkoina.
Ilmanvaihto. Loma-ajan ilmanvaihto on syytä järkeistää, kun rakennuksessa on vain vähän, tai ei lainkaan ihmisiä kuluttamassa happea. Ilmanvaihdon asetukset voi asettaa pienemmälle teholle, niin loma-aikoina kuin viikonloppuisinkin.
”Kiinteistöissä on eroja, mutta lähtökohtaisesti ilmanvaihtoa ei tule sulkea kokonaan lomakausien ajaksi. Tärkeämpää on käyttää ilmanvaihtoa oikein: aikaohjelman voi säätää kierrättämään sisäilman muutaman kerran päivässä, joka on riittävästi pitämään kosteuden poissa.”
Ilmanvaihdon toimivuudesta kannattaa huolehtia ennakoidusti, niin kodeissa kuin ammattilaisten ylläpitämissä kiinteistöissäkin. Esimerkiksi ilmanvaihdon suodattimet tulee vaihtaa säännöllisesti.
”Toimiva ja huollettu ilmanvaihto tuo sisälle puhdasta ilmaa, ja vähentää myös allergisia häiritsevän katu- ja siitepölyn määrää.”
Vedenkulutus. Päivittäisessä käytössä huomio ei välttämättä kiinnity tiputtaviin tai vuotaviin vesikalusteisiin, mutta ne on syytä korjauttaa mahdollisimman pikaisesti.
”Vialliset vesikalusteet tulee hoitaa kuntoon välittömästi. Vaikka vettä ei vuotaisikaan lattioille ja välitöntä vesivahingon vaaraa ei siten ole olemassa, kuluu vuodoissa vettä koko ajan hukkaan. Kuukaudenkin ajalla hukatut vesimäärät voivat olla laskettavissa kuutioissa, ja taloudellinen menetys näkyy kasvaneissa vesilaskuissa, vastuullisuusnäkökulmasta puhumattakaan.”
Energiansäästö. Esimerkiksi toimistojen automaattisten valaistusjärjestelmien aikaohjelmat on syytä päivittää jo keväällä kesäaikaan siirryttäessä.
”Oikein ajastettu valaisinratkaisut säästävät ympäristön ohella myös euroja. Ajastinohjelmia päivittäessä on hyvä tarkistaa myös kiinteistössä käytössä olevat valaisimet: oikein asennetuilla led-valaisimilla on mahdollista saavuttaa jopa 40–70 % energiansäästöt vanhan mallisten loisteputkien sijaan.”
Turvallisuus. Ennen lomille siirtymistä on syytä tarkastaa, että turvallisuusasiat ovat kunnossa poissaolon ajalle.
”Ennen lomalle jääntiä on hyvä tarkistaa, että lukitukset ovat kunnossa ja että paloilmoittimien ja muiden hälytyslaitteistojen toimivuudesta on huolehdittu asianmukaisesti. Kiinteistöissä voidaan hyödyntää myös etähallintaa, jolla katsotaan asetusarvot kuntoon ennakoivasti myös lomakaudelle. Hälytysrajat ja etähallinta parantavat kiinteistön turvallisuutta ja auttavat estämään vahinkoja. Saat esimerkiksi ilmoituksen, kun lämpötila tai ilmankosteus poikkeavat määritetyistä arvoista. Laitteistojen päivityksiä vaativat työt kannattaa toteuttaa ammattilaisten kanssa.”