Hyppää sisältöön
Turun Kupittaan kampusalueella sijaitseva EduCity otettiin käyttöön elokuussa 2020 (Kuva: Sigge Arkkitehdit Oy, Vesa Loikas)
  • Uutiset
-

1 joulukuun 2020 8:39

Uuden ajan kampusrakennus EduCity rakennettiin energiapihiksi

Turun Kupittaan kampusalueella sijaitseva EduCity otettiin käyttöön elokuussa 2020. Modernit sisustus- ja teknologiaratkaisut ilmentävät rakennuksen suunnittelua ohjanneita periaatteita, kuten helppoa saavutettavuutta ja hyvinvoinnin edistämistä. Upean ulkokuoren lisäksi rakennuksen sydämessä sykkii Are Sensus talotekniikkajärjestelmä, joka pitää huolta kiinteistön olosuhteista ja energiatehokkuudesta.

Turun Teknologiakiinteistöt Oy rakennutti Turun ammattikorkeakoululle uuden kampusrakennuksen Kupittaalle. Rakennukseen muuttavat ammattikorkeakoulun lisäksi muun muassa Nordea, Cloetta ja Unica.

EduCityn rakentamisesta vastasi YIT. Are toimi hankkeen koko talotekniikan KVR-urakoitsijana vastaten putki-, ilmanvaihto-, sähkö- automaatio- ja sprinkleritekniikan toteutuksesta sekä suunnittelusta yhteistyössä talotekniikkakonsultteina toimineiden Sweco Oy:n, Rejlers Oy:n ja LK-Paloinsinöörit Oy:n kanssa.

Kiinteistön talotekniikan suunnittelua ohjanneet periaatteet olivat hyvät sisäolosuhteet, tilojen muunneltavuus ja sopeutuminen vaihtelevaan käyttöön sekä alhainen energiankulutus. Rakennus on näin ollen todella mielenkiintoinen ja vaativa myös talotekniikalle. Are Sensus matalaenergiajärjestelmä tarjosi kohteeseen kokonaisvaltaisen ja kestävän ratkaisun sisäolosuhteiden ja energian hallintaan.

– Lämmitystä, jäähdytystä, ilmanvaihtoa ja valaistusta säätelevällä talotekniikalla on iso merkitys, kun rakennusten energiatehokkuutta halutaan parantaa. Sensuksen matalaenergiakeskus hallitsee keskitetysti rakennuksen kaikkia energiavirtoja. Järjestelmä hyödyntää rakennuksen käytössä syntyviä hukkalämpöjä sekä ulkoilman viileyttä: tämän seurauksena ostoenergian määrä vähenee noin neljänneksellä perinteiseen talotekniikkajärjestelmään verrattuna, kertoo Aren suunnittelupäällikkö Heikki Mäki.

Toimiva talotekniikka luo miellyttävät olosuhteet opetus-, tiimityöskentely- sekä toimisto- ja neuvottelutilohin. Niiden kokoja ja käyttötarkoituksia voidaan myöhemmin muuttaa hyvin pienin talotekniikkamuutoksin.

-Edellä mainituissa tiloissa syntyy paljon lämpöä ihmisitä, valaistuksesta, laitteista sekä auringosta. Tämä lämpö hyödynnetään Sensus-järjestelmässä. Samalla tiloja jäähdytetään vedottomasti ilmaisella vapaajäähdytyksellä Sensus-järjestelmän paneeleiden ja matalaenergiakeskuksen avulla, kuvaa Mäki järjestelmän toimintaa.

EduCityssä on useita erilaisia laboratorioita opetus- ja tutkimuskäyttöön. Moottorilaboratoriossa testataan suuria moottoreita. Energialaboratoriossa tutkitaan geoenergiaa ja lämpöpumppuja sekä kattilalaitosta. Niissä syntynyttä lämpöä käytetään myös rakennuksen lämmityksessä.

-Energialähteet liitettiin Sensus -järjestelmään, joka hyödyntää rakennuksen ilmaisenergioita. Talotekniikkajärjestelmän edut saatiin hyödynnetyksi laajasti, kun jo suunnitteluvaihe tehtiin tiiviissä yhteistyössä Turun Teknologiakiinteistöjen, Turun Ammattikorkeakoulun, YIT:n ja Sigge Arkkitehtien kanssa, kertoo Mäki.

Sensuksen kehityksessä Aren kumppaneina on toiminut Espoon ja Lappeenrannan Teknilliset Korkeakoulut, Tukholman Kungliga Tekniska Högskola sekä Työterveyslaitos. Are on toteuttanut Sensus-järjestelmällä jo 49 kohdetta, joiden kokonaispinta-ala on yli 500 000 bm².

Kuvateksti: Energialähteet liitettiin Sensus -järjestelmään, joka hyödyntää rakennuksen ilmaisenergioita. Sensuksen matalaenergiakeskus hallitsee keskitetysti rakennuksen kaikkia energiavirtoja.

Tähtäimessä LEED Platina -sertifikaatti

EduCitylle haetaan kansainvälisen ympäristösertifikaatti LEED:n Platina-tasoa, joka on kiinteistöjen korkein mahdollinen ympäristöluokitus. Se kertoo muun muassa rakennuksen erinomaisesta energia-, materiaali- ja vesitehokkuudesta.

– Sensus on ympäristöystävällinen, ja sen avulla voidaan madaltaa kiinteistön hiilijalanjälkeä sekä tukea kiinteistölle asetettuja ympäristötavoitteita. Energiatehokkuuteen vaikuttavat Sensus-järjestelmän lisäksi olosuhteisiin reagoiva led-valaistus ja hyvä lämmöneristys. Myös rakennuksen katolle asennettavat aurinkopaneelit, lähellä tuotetut materiaalit sekä hiilinieluna toimiva terassien maksaruohokate lisäävät EduCityn pisteitä sertifikaattia haettaessa, Turun Teknologiakiinteistöjen kiinteistöjohtaja Olli Rosenberg kertoo.


FAKTAT HANKKEESTA:

Hankkeen nimi: EduCity (Koy Kupittaan Asemankulma)
Sijainti: Joukahaisenkatu 7, Turku
Rakennuttaja: Turun Teknologiakiinteistöt Oy
Rakentaja: YIT
Aren rooli hankkeessa: Putki-, ilmanvaihto-, sähkö- automaatio- sprinkleriurakoinnin suunnittelu ja toteutus Are Sensus talotekniikkajärjestelmällä
Urakkamalli: KVR-urakka (= kokonaisvastuu-urakka)
Koko/laajuus: 26.900 brm²
Ajankohta: 2018-2020

Lisätietoja:

Vesa-Matti Sahonen, aluejohtaja, Are Oy, p. 040 524 6952vesa-matti.sahonen@are.fi
Heikki Mäki, suunnittelija, Are Oy, p. 040 300 5606heikki.maki@are.fi