- Uutiset
7 marraskuun 2022 11:00
Viileä bisnes vei kylmämestari Maulan mukanaan
”Kylmä on useille ihmisille tuntematon taiteenlaji”, kylmämestari Esa Maula kuvailee työskentelemäänsä alaa. Tosiasiassa kylmätekniikka on yhtä tärkeää kuin sähkö – sen tarve kasvaa jatkuvasti, kuten laajasti yleistyneiden ja ympäristöä säästävien lämpöpumppujen toiminnassa. Sattumalta kylmäalalle päätynyt Maula kertoo pitkästä urastaan kylmämestarina sekä urastaan ARE:lla.
Kylmäosaaminen on Maulan sanojen mukaan laaja-alaista ja osaamista vaativaa. Tarvitaan tervettä maalaisjärkeä, kun lähdetään etsimään juurisyytä: miksi kone on mennyt rikki.
”Kylmäala sopii ihmisille, jotka pitävät ongelmanratkaisusta sekä pyörivistä ja pärisevistä laitteista. Tällä alalla työpäivät eivät ole koskaan samanlaisia. Uran varrella olen päässyt monenlaisiin uskomattomiin paikkoihin ja laitoksiin, ja nähnyt todella paljon. Toisaalta olen nähnyt sinänsäkin uskomattomia paikkoja, että kylmäkoneet ja jäähdytyslaitteet on perinteisesti asennettu niihin nurkkiin, joille ei keksitä muuta käyttöä. Ennen laitteilla ei ollut huoltopakkoa tai vuodonetsintäpakkoa, mutta nykyään ne sijoitetaan huoltoystävällisempiin paikkoihin. Työturvallisuus otetaan tänä päivänä hyvin huomioon, mikä on erittäin hienoa”, Maula kertoo.
Maula ajautui kylmäalalle ammattikoulun ja armeijan jälkeen. Hän suoritti kylmäkoneasentajan kurssin vuosina 1980–1981. Noihin aikoihin kylmäasentajien työpäivät poikkesivat nykyisestä.
”Aamulla jaettiin toimistolla keikkalaput ja siitä sitten hajaannuttiin ja töitä lähdettiin tekemään kuka mihinkin. Ilman kännyköitä ja tavoittamattomissa sitä mentiin, ja takaisin palattiin vasta työpäivän päättyessä. Samanlaisia työpäiviä ei tullut, eikä ole tosin vieläkään tullut, vastaan.”
2000-luvun alussa kylmäaineina käytettävien CFC-kaasujen todettiin olevan ympäristölle vaarallisia, ja silloin työstä tehtiin luvanvaraista. Maula suoritti kylmälaiteasentajan ammattitutkinnon vuonna 2001.
”Vaadittu ammattitutkinto aiheutti karsintaa kylmäalalta ja ala niin sanotusti puhdistui. Pian kuitenkin huomattiin, että kylmäosaajista on pulaa. Tämä osui ajallisesti juuri ensimmäiseen ilmalämpöpumppubuumiin, ja erilaisilla pikakursseilla saatiin lisää kylmäasentajia alalle. Tämä laski kuitenkin uudestaan alan ammattitaitoa.”
Suomen ensimmäinen kylmämestarikoulutus käynnistettiin vuonna 2004. Kolmivuotinen vaativa koulutus vaati paljon opiskelua ja useita kymmeniä lähikoulutustapaamisia työn ohella. Maula valmistui kylmämestariksi ensimmäisten joukossa vuonna 2007 hyvin arvosanoin.
Ura ARE:lla
Esa Maula aloitti Jyväskylän ARE:lla vuonna 2004. Hän siirtyi ARE:lle pörssiyrityksestä, ja ensivaikutelma ARE:sta on pitänyt kaikki nämä vuodet: yhteistyö perheyrityksessä toimii, ja aina saa apua, kun sitä tarvitsee.
Kylmäosaamista ARE:lla löytyy jo 2000-luvun alusta lähtien, ja Jyväskylässä osaamista alettiin kartoittamaan vuonna 2004. Maulan siirtyessä ARE:lle tilanne oli sinänsä poikkeuksellinen, että hän oli jo tunnettu nimi kylmäpiireissä ja asiakkaat siirtyivät uuteen yritykseen hänen perässään.
”Aloittaessani Jyväskylässä ei ollut vielä tuolloin varsinaista kylmäosaamista, ja olen ollut luomassa sitä alusta alkaen. Nykyisin meillä on Jyväskylässä yhdeksän hengen kylmätiimi. Asiakkaillamme voi olla jopa satoja erimallisia koneita, eri koneet vedenjäähdytykseen, elintarvikekylmään tai ilmankäsittelyyn, tai sitten siellä on vain yksi laite. Mukaan mahtuu isoja liikekiinteistöjä sekä monimutkaista ja vaativaa tekniikkaa.”
Kylmäala on ilmastointipuolella vahvasti sesonkipainotteinen; vuosittain kiireet koittavat huhtikuussa ja jatkuvat aina loka-marraskuulle asti. Hiljaisempina aikoina huolehditaan ympäri vuoden pyörivien koneiden huolloista. Lisähaasteensa alalle tuo tällä hetkellä vallitseva komponenttipula, joka hidastaa merkittävästi materiaalien saantia.
Vapaa-ajallaan Maula on harrastanut ja valmentanut useissa eri kamppailulajeissa, muun muassa nyrkkeilyä, ju-jutsua, tai-jia, Iaidoa, karatea ja potkunyrkkeilyä. Tätä nykyä lajina on potkunyrkkeily, jossa hän toimii valmentajana nuorille ja kisaryhmäläisille.
Maula toivoo kylmäalalle lisää osaajia. ”Laskelmien mukaan kylmäosaajia valmistuu nykyisin 60–70 vuodessa, vaikka paljon enemmän tarvittaisiin. Voin suositella alaa täysin – se on mielenkiintoista ja töitä riittää aina.” Myös Esan poika työskentelee yrityksessä – ura ARE:lla alkoi sähköasentajana, mutta nykyisin kylmäpuolelta löytyy kaksi Maulaa.