Uratarinoita ARE:lta:
Lajinvaihtaja Taku vaihtoi rakennusalan kylmäalaan
”Kylmäala muuttuu jatkuvasti, joten uutta
Taras Gauriloff, kylmälaiteasentaja, Vantaa
mielenkiintoista opittavaa riittää.”
Taras Gauriloff, eli tuttavallisemmin Taku, on ehtinyt toimia ja kouluttautua työuransa aikana moneen ammattiin. Viimeisin opintopolku vei arelaisen rakennusammattilaisemme koulunpenkille, ja pian ovat taskussa kylmäasentajan paperit.
Monipuolinen työura
Taku on suorittanut rakennusmaalarin sekä automaalarin perustutkinnot. Armeijan jälkeen hän ehti toimia muun muassa raskaan kuljetuskaluston maalarivastuullisena korimekaanikkona. Autoalalta tie jatkui rakennuspuolelle. Taku suoritti laatoittajan & vedeneristäjän ammattitutkinnon, ja työpaikkoihin lukeutuivat esimerkiksi Skanska ja muita rakennusalan yrityksiä.
Arelaisena Taku on viihtynyt jo kuuden vuoden ajan. Ensimmäisessä roolissaan ARE:lla Taku toimi rakennusammattilaisena. Ensimmäisen vuoden ajan hän vietti pääosin kauppakeskus Myyrmannin erilaisten projektien parissa, ja sen jälkeen kohteet vaihtelivat.
Kiinnostava kylmäala
Tutun toimialapäällikön siirryttyä taloon, tuli hänen kanssaan puheeksi kylmäala ja tiedustelu Takun kiinnostuksesta suuntautua kylmäalalle oppisopimusopintojen kautta.
”Opintojen tullessa puheeksi sain paljon kannustusta talon sisältä. Koen, että ARE:lla työskennellään enemmänkin yhtenä perheenä, eikä täällä ole kilpailevaa työkulttuuria. Kylmäalan koulutus on vuoden mittainen, ja koulunpenkillä kuluu pääosin päivä viikossa, joko teoriaopintojen tai sähkötöiden parissa. Ja teoriassahan oppisopimuksella opiskelu on työssä opiskelemista; kulkiessani mukana työmailla näen samalla, miten asiat käytännössä tapahtuvat. Samalla pääsen jo vahvistamaan tiimiä. Kylmäala muuttuu koko ajan, joten uutta opittavaa riittää.”
Turvallisesti asiakkaan ja ympäristön asialla
”Päivittäisiin työtehtäviimme kuuluvat erilaisten jäähdytyslaitteiden huollot ja korjaukset. Huolloissa tarkistetaan, paitsi että kone toimii normaalisti, ettei kylmäainevuotoja ole päässyt syntymään. Konehan voi toimia, vaikka siitä vuotaisikin kylmäainetta. Vuodot ovat ympäristösyistäkin tärkeä korjata, koska kylmäaine on ilmastohaitta päästessään ilmakehään. Myös lauhdutinkennot ja höyrystin pitää tarkastaa, koska tukkeutuessa tai jäätyessä ilma ei liiku, jolloin koko prosessi pysähtyy.”
”Jos koneessa havaitaan toiminnallisia häiriöitä, tehdään korjaustarveilmoitus, joka käsitellään esimiesten toimesta asiakkaalle. Joskus koko laite uusitaan ja toisinaan vaihdetaan yksittäisiä komponentteja. Koneen tilaa voi päätellä siihen kiinnitettävien mittareiden kautta saaduista tuloksista. Vanhan koneen uusimisessa ja korjaamisessa tyhjennetään laitteen kylmäaineet erilliseen pulloon, tai koneen varaajaan, jolloin komponentteja voi turvallisesti irrottaa ja/tai vaihtaa. Toisinaan koneessa voi olla sähkövika, jolloin laitteen sähkökomponentti vaihdetaan uuteen. Silloin on tärkeä tarkastaa jännitteettömyys, jotta osan voi vaihtaa turvallisesti. Eri kylmäaineilla on erilaiset paineet, jolloin apuna voi käyttää siihen tarkoitettuja sovelluksia. Kylmälaiteasentajan työssä toimitaan veden, sähkön ja kylmäaineiden kanssa, joten asiat pitää tehdä maltilla.”
Takulle 3 kysymystä
Tässä kylmäalalla uutena alkaa pikkuhiljaa silmät aukeamaan ja kokonaisuus hahmottumaan. Mielenkiintoisia kohteita, kuten serveritiloja, hotelleja ja myymälätiloja, osaa katsoa aivan uusin silmin.
Työpäiväni alkaa arkena klo 7. 00, jolloin hyppään huoltoauton rattiin Kaivokselassa. Asun aivan pääkonttorimme vieressä, joten autonhakureissuni kestää kävellen muutaman minuutin. Uudella työmaalla aloitetaan jäähdytyslaitteiden tarkistus- ja huoltoprosessi koko alusta, ja jos työmaa on jo työn alla, huoltotöitä jatketaan edellispäivästä.
Yhdessä kohteessa korjaustyöt kestävät vaihdellen parista päivästä pariin viikkoon. Kun keikka on valmis, täytetään kohteen raportit valmiiksi ja suunnataan taas uusien haasteiden pariin.
Meillä on tosi kiva ja rento meininki asentajien ja esihenkilöiden kesken. Koko kylmäalalla on hyvä henki. Työtehtävät ovat vaihtelevia ja turvallisuus on pääosassa meidän tekemisessämme. Vaikka normaalit työtehtävät sujuisivat yhden miehen voimin, tulitöihin vaaditaan aina kaksi henkilöä. Tällöin tuleekin tehtyä hommia enemmän porukalla, ja muutenkin apua pyydetään matalalla kynnyksellä. Ja apua saa aina.
Yksittäisistä tehtävistä tykkään juottamisesta ja juotosten tekemisestä. Kaikessa olen kuitenkin huomannut, että rauhallisuus tekemisessä on kaiken a ja o. Kylmäaineiden kanssa toimessa tulee ymmärtää mitä aineet sisältävät, ja huolellinen tekeminen säästää aikaa, kun asiat onnistuvat kerralla.